Som internetarbetare gäller det att hela tiden hålla koll på utgifterna så att de inte springer iväg i all världens fart. Det är lätt att tänk att 10 dollar i månaden inte blir någon kostnad, men det blir ändå runt 1000 kr per år. Har du flera sådana kostnader kommer dina utgifter snart presentera sig med ett stort hål i plånboken. För att undvika detta behöver du se över några punkter. Det är inte jobbigt eller svårt, men kan uppfattas krävande innan du börjar med det. Så vi sätter igång direkt!

  1. Gå genom dina transaktioner på företagskontot (eller ditt personliga om du betalar med det). Där har du alla utgifter svart på vitt. Markera och sortera dem i olika ”fack” för att ta reda på vad dina pengar faktiskt går till.
  2. Efter att allt är kategoriserat är det dags att se över vilka kostnader som är onödigt stora. Betalar du löpande för någon tjänst som du inte ens använder ska den självklart avbrytas snarast.
  3. Försök hitta ersättningsvaror/tjänster som är billigare. Allt som oftast finns det andra tjänster som gör jobbet till ett billigare pris. Då kan du investera dina pengar i vettigare saker istället.

Webbhotell – en typisk tjänst att få billigare

Ett tjänst som nästintill alla företag kan spara pengar på är webbhotell. Min uppskattning är att +99 % av alla företag i Sverige har en hemsida, och en hemsida måste drivas av ett webbhotell. Det är en stor skillnad mot i Frankrike där saker inte alls är lika digitala. Många använder idag av dyra webbhotell som Loopia eller liknande som tar hutlösa priser tack vare sitt starka varumärke. Det är lite som Apples produkter som egentligen är väldigt dyra för prestandan, men folk köper dem ändå för varumärket och deras smidiga interface.

Saken med svenska webbhotell är att det skiljer sig nästan ingenting mellan Loopias dyra tjänster och Misshostings billiga. Din hemsida kommer ha lika mycket upptid och vara lika säker oavsett vilket av dessa två svenska företag du anlitar. Den stora skillnaden är priset. För att

Andra saker som du typsikt sett kan dra ned på är lokalkostnader. Eftersom du arbetar på din dator behöver du egentligen bara ha internetuppkoppling och el för att kunna jobba. Då finns det ingen anledning att sitta i ett dyrt kontor, förutsatt att du inte har flera anställda som behöver kunna kommunicera och bygga en laganda.