Normandie rekas om ni gillar historia!

Normandie rekas om ni gillar historia!

september 21, 2018 | Historia, Platser | Inga kommentarer

Jag gillar historia och har alltid varit ganska fascinerad av andra världskriget. Därför har det blivit många resor till Tyskland och Berlin men ni var det dags för en resa som jag aldrig hade gjort förut. Den här sommaren åkte jag till Normandie.

Dagen D:

För er som inte vet var det i Normandie som dem allierade kom 1944 på Dagen D, för att en gång för alla besegra tyskarna. På stränderna utanför staden stormade över 100 000 tusen av dem allierades trupper fram för att än gång för alla besegra tyskarna.  Det var ingen lätt strid och mer 10 000 dog innan striden var vunnen.

Det var alltså hit som jag nu var på väg, till platsen där allt vände. Till platsen där dem allierade för försten gången vann en strid och tryckte nazisterna bakåt, bakåt mot Berlin och den slutgiltiga striden. Vad som gör denna plats så viktig är det är här det vände. De är här som andra världskriget för första gången började ta slut. Folk började återigen få hopp om att det var möjligt att vinna.

Efterlämningar:

Det finns mycket efterlämningar kvar efter denna dag. Till exempel har man bevarat många av tyskarnas bunkrar som låg nedgrävda i sanden och i backarna. I staden finns det en kyrkogård som hedrar alla dem som miste sina liv den dagen för att vi skulle få leva.

Det är därför jag åker hit. För att lära mig mer om historien och för att få lära mig mer om alla dem människor som miste sina liv den där dagen i Juni, för mer än 70 år sen.

Även Mont St. Michel ligger i närheten.

By Jean

About Author

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *